Bardzo smaczna i sycąca – zupa ziemniaczana z krewetkami i łososiem. Jedna porcja o wadze 200g ma 2,7 wymiennika, w tym 1,3 WW i 1,4 WBT. 100 g ma 96 kcal.
Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Składniki
- 150 g marchwi
- 50 g selera korzeniowego
- 50 g cebuli
- 600 g ziemniaków (waga po obraniu - przed ok 750 g)
- 750 ml bulionu
- 250 g świeżego lososia
- 125 g świeżych krewetek (waga po obraniu i oczyszczeniu)
- 50 g śmietany 30%
- 50 g śmietany 18%
- 10 g masła
- koperek
- sól
- pieprz piały
- sok i skórka z cytryny
Przygotowanie
- Marchew, seler, cebulę i ziemniaki umyj i obierz. Wszystko pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Rozcieńcz bulionem, dopraw solą, pieprzem i skórką startą z wyszorowanej cytryny. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut do miękkości.
- W międzyczasie łososia i krewetki umyj i osusz. Łososia pokój na małe kawałki i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Krewetki pokrój na mniejsze części.
- Trochę warzyw i ziemniaków wyjmij z zupy i odłóż, resztę zmiksuj w zupie, dopraw śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Łososia pokrojonego w kostkę, krewetki, odłożone warzywa dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut. (Jeżeli masz zblanszowane krewetki dodaj je 1-2 minuty przed końcem gotowania). Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 96 Białka: 7.1 Tłuszcze: 4.6 Cukry: 6.4 Wymienniki: 1.3 WW: 0.6 WBT: 0.7
Inspiracja: Kuchnia Lidla
Dodaj komentarz