Naleśniki z mąką kasztanową i oczywiście mąką orkiszową i mlekiem ryżowym – w smaku nie różnią się bardzo od tradycyjnych … no może wglądają ciut inaczej. Z pewnością obniżają trochę indeks glikemiczny naleśników dzięki mące z kasztanów jadalnych. Jeden naleśnik o wadze ok. 60g ma 2,2 wymiennika, w tym 1,8 WW i 0,4 WBT.
Naleśniki kasztanowe
Składniki
- 4 jajka
- 200 g mąki orkiszowej typu 650
- 100 g mąki z kasztanów jadalnych
- 500 ml mleka ryżowego
- szczypta soli
- 150 ml wody
- łyżka oleju (9 g)
Przygotowanie
- Obie mąki przesiać. Jajka umyć, dodać do mąki. Dodać mleko, wodę i sól. Zmiksować. Wymierzoną porcję oleju przelać do osobnego naczynia. Patelnię przed nałożeniem ciasta posmarować pędzelkiem namoczonym w naczyniu z oliwą. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 179 kcal Białka: 6.0 g Tłuszcze: 4.4 g Cukry: 28.9 g Wymienniki: 3.5 WW: 2.9 WBT: 0.6
Smacznego 🙂
JOANNA
Naleśniki pyszne.Trochę inne w smaku,ale dzięki Pani przepisowi moje dziecko miało pierwszy raz okazję skosztować naleśników.Jestem bardzo ostrożna w eksperymentach kulinarnych na moim dziecku, ale dzięki przelicznikom węglowodanowym wszystko wydaje się dużo łatwiejsze. Serdecznie dziękuję za wszelkie pozytywne wrażenia i nie mam na myśli jedynie kulinarnych, które stały się naszym udziałem dzięki Pani przepisom i blogowi i za szczerą radość mojej Córeczki. Pierniczki i zupa panny młodej przetestowane i również przepyszne! Powinna Pani opublikować książkę z przepisami!Jestem pewna, że wielu Rodzicom bardzo pomogłaby! Jeszcze raz dziękuję i gratuluję bloga.