Porcja tarty z indykiem, szpinakiem i żurawiną o wadze ok. 115 g ma 4,4 wymiennika, w tym 2,3 WW i 2,1 WBT. Jest bardzo smaczna, żurawina nadaje jej wyrazistości.
Tarta z indykiem i żurawiną
Składniki
Kruche ciasto
- 140 g mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki soli
- 70 g niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki lodowato zimnej wody
Nadzienie
- 250 g fileta z indyka zmielonego
- 200 g szpinaku
- 100 g żurawiny
- 2 jajka
- 120 g śmietany 18%
- 70 g cebuli
- 5 g czosnku
- sól (najlepiej himalajska)
- sok z cytryny
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Pokroić masło w centymetrową kostkę i dodać do mąki. Czubkami palców wymieszać z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i dodać jajko. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, należy dodać więcej mąki, jeżeli potrzeba wodę. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 20 minut.
- Natłuścić lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Nagrzać piekarnik do temperatur 180oC. Ciasto rozwałkować na grubość 3mm na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Owinąć ciasto wokół wałka i rozwinąć je luźno nad formą. Wcisnąć ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównać brzeg. Włożyć ciasto do lodóki na 10 minut. Nakłuć ciasto na dnie formy widelcem, by umożlwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieść lekko kawałek pergaminu (llub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostować papier i wyłożyć nim ciasto w formie. Na papier rozspać fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekać ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usunąć ziarna fasoli i papier, posmarować ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piec następne 7 minut.
- Cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso i drobno posiekany czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy żurawinę i dusimy 10 minut, mieszając. Liście szpinaku myjemy, blanszujemy we wrzątku, odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na cieście układamy liście szpinaku, a na nich mięso. Jajka miksujemy ze śmietaną i doprawiamy gałką muszkatołową, wylewamy na mięso. Pieczemy 30 minut w 200oC. Lekko ostudzić przed wyjęciem z formy. Pozostawić na 5 minut i dopiero wówczas pokroić.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 265 kcal Białka: 11.9 g Tłuszcze: 15.1 g Cukry: 20.0 g Wymienniki: 3.8 WW: 2.0 WBT: 1.8
Pomysł zaczerpnęłam ze styczniowego numeru magazynu KUCHNIA.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz