Porcja kremu czekoladowego na bazie fasoli adzuki o wadze 15g ma 0,8 wymiennika. Krem jest bezglutenowy. Jak skończyła się pierwsza porcja, Zuzia zażyczyła sobie drugiej 🙂
Krem czekoladowy
Składniki
- 50 g fasoli adzuki (suchy produkt)
- 30 g cukru
- 10 g kakao
- 25 g orzechów laskowych (waga bez łupinek)
- 30 g oleju kokosowego
Przygotowanie
- Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia wrzucić do garnka i zalać wodą koło 3cm powyżej powierzchni fasoli. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień. Przy pomocy łyżki zebrać unoszący się na powierzchni wody osad. (żeby uniknąć gorzkiego smaku). Po ugotowaniu odcedzić, opłukać i ponownie wrzucić do garnka i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości, ok. 2 godzin. Po ugotowaniu przecedzić fasolę (nie odlewać wody z fasoli), a następnie przecierać przez sito tak, żeby pasta wpadała do naczynia, w którym się znajduje wcześniej odlana woda. Skórki zostają na sitku. Pastę przelać przez gęstą gazę , następnie mocno wycisnąć.
- Wrzucić pastę na patelnię, dodać cukier i smażyć przez kilku minut, dodając szczyptę soli przed zdjęciem patelni. Orzechy laskowe miksujemy. Po ostudzeniu fasoli dodajemy do niej zmiksowane orzechy, kakao i olej kokosowy. Miksujemy na gładką masę.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 335 kcal Białka: 7.3 g Tłuszcze: 18.3 g Cukry: 35.4 g Wymienniki: 5.4 WW: 3.5 WBT: 1.9
Smacznego 🙂
Agnieszka
Zapisuję, do zrobienia:)