Porcja tarty z cukinią, boczkiem i suszonymi pomidorami o wadze 165 g ma 5 wymienników, w tym 1,9 WW i 3,1 WBT. Jest bardzo smaczna, boczek nadaje jej wyrazistości. Jest przy tym bezglutenowa.
Tarta z cukinią, boczkiem i suszonymi pomidorami
Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 60g mąki gryczanej ekologicznej
- 80g mąki z ciecierzycy
- ½ łyżeczki soli
- 70g niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki lodowato zimnej wody
- Składniki na nadzienie:
- 160g cukinii
- 80g boczku (ja wzięłam boczek z dzika)
- 50g suszonych pomidorów
- 3 jajka
- 150g śmietany 18%
- sól (najlepiej himalajska)
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Pokroić masło w centymetrową kostkę i dodać do mąki. Czubkami palców wymieszać z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i dodać jajko. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, należy dodać więcej mąki, jeżeli potrzeba wodę. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 20 minut.
- Natłuścić lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Nagrzać piekarnik do temperatur 180oC. Ciasto rozwałkować na grubość 3mm na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Owinąć ciasto wokół wałka i rozwinąć je luźno nad formą. Wcisnąć ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków docisnąć starannie do boku). Wyrównać brzeg. Włożyć ciasto do lodóki na 10 minut. Nakłuć ciasto na dnie formy widelcem, by umożlwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieść lekko kawałek pergaminu (llub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostować papier i wyłożyć nim ciasto w formie. Na papier rozspać fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekać ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usunąć ziarna fasoli i papier, posmarować ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piec następne 7 minut.
- Cukinię ścieramy na grubej tarce, odciskamy. Na patelni wrzucamy boczek, lekko wysmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Śmietanę ubijamy z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cukinię, boczek i suszone pomidory mieszamy i wykładamy na podpieczonym cieście, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 30 minut w 180 st. C. Lekko ostudzić przed wyjęciem z formy. Pozostawić na 5 minut i dopiero wówczas pokroić.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 235 kcal Białka: 8.0 g Tłuszcze: 17.3 g Cukry: 11.7 g Wymienniki: 3.1 WW: 1.2 WBT: 1.9
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz