Tymbaliki brokułowe na podstawie jednej z moich ulubionych książek kucharskich „Wyśmienita kuchnia francuska” – jedna porcja to 0,8 wymiennika, w tym 0,53 WW i 0,5 WBT.
Tymbaliki brokułowe
Składniki
- brokuły - 260 g
- jogurt kozi - 30 ml
- 1 jajko
- posiekana dymka - 5 g
- młody jęczmień w proszku - 3g (opcjonalnie)
- sól i pieprz świeżo zmielone
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Foremki lekko smarujemy masłem. Na dno każdej wkładamy krążek pergaminu nasmarowany masłem.
- Brokuły gotujemy w garnku na parze przez 10-15 minut, aż zrobią się miękkie. Ugotowane wrzucamy do malaksera i za pomocą końcówki z metalowym nożem ucieramy z jogurtem i jajkiem na masę. Dodajemy dymkę, młody jęczmień, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie ucieramy.
- Napełniamy foremki masą i wstawiamy do naczynia. Nalewamy do niego wody, żeby sięgała do połowy wysokości foremek. Zapiekamy w kąpieli wodnej przez 25 minut aż masa stężeje. Wyjmujemy i usuwamy pergamin.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3 Kalorie: 48 kcal Białka: 4.1 g Tłuszcze: 2.5 g Cukry: 2.2 g Wymienniki: 0.6 WW: 0.2 WBT: 0.4
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz