Jedna porcja ciasta o wadze 75 g ma ok. 4 wymienniki, w tym 3,0 WW i 1,0 WBT. Ciasto jest lekko kwaskowate, pyyyyyyszne.
Ciasto kruche z porzeczkami i bezą
Składniki
Spód
- 250 g mąki orkiszowej
- 200 g masła, zimnego
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka (białka zachowamy do bezy)
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- 3 łyżeczki (15 g) mąki ziemniaczanej
Owoce
- 650 g porzeczek (waga po oderwaniu gronek)
- 3 łyżki (45 g) mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Spód
- Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Siekać nożem na stolnicy lub miksować mikserem na drobną kruszonkę, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170°C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut na złoty kolor.
Owoce
- Porzeczki opłukać, osuszyć i oderwać z gronek. Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Beza
- Białka rozmiksować, następnie ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.
- Na podpieczony spód wyłożyć porzeczki, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż połowa piekarnika). Piec przez około 20 minut, później można zmniejszyć temp. do 60 stopni, włączyć nawiew (termoobieg) i suszyć bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Ja zostawiłam dodatkowo w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 292 kcal Białka: 4.2 g Tłuszcze: 13.0 g Cukry: 39.5 g Wymienniki: 5.2 WW: 3.9 WBT: 1.3
Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz