Sezam zawiera ogromne ilości wapnia (zawiera go więcej niż mleko krowie), żelaza magnezu, białka, cynku. Wiem, że powinniśmy jeść go więcej. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Porcja o wadze 30g ma 2,1 wymiennika w tym 0,9WW i 1,1WBT.
Chałwa z ziarnami słonecznika
Składniki
- 200 g ziaren sezamu
- 120 g miodu (ja użyłam akacjowego)
- 20 g pestek słonecznika lekko uprażonych
Przygotowanie
- Pestki sezamu ostrożnie prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, często mieszając. Gdy tylko zaczną się złocić, zdejmujemy patelnię z ognia i przesypujemy do innego naczynia. Gdy zupełnie ostygną, partiami miksujemy je na proszek (ja użyłam młynka do kawy), a następnie łączymy z miodem. Dodajemy pestki słonecznika, mieszamy i przekładamy masę do jednej większej lub kilku mniejszych foremek. Wstawiamy do lodówki, by masa stężała, na kilka godzin. Możemy ją potem kroić nożem na kawałki.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 523 kcal Białka: 15.2 g Tłuszcze: 37.8 g Cukry: 30.4 g Wymienniki: 7.0 WW: 3.0 WBT: 4.0
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz