Zupa z czerwonej soczewicy – pyszna, sycąca. W sam raz na jesienne wieczory. Jedna porcja o wadze 170g ma 3 wymienniki, w tym 1,8 WW i 1,2 WBT.
Zupa z soczewicy
Składniki
- 1 udko z kurczaka
- 1 łyżeczka soli (najlepiej himalajskiej)
- 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, ¼ selera, ½ pora
- 1 cebula
- 4 gałązki natki pietruszki
- 500 g ziemniaków
- 150 g soczewicy czerwonej
- zioła: 1 łyżeczka suszonego majeranku, ½ łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka oregano, ½ łyżeczki kminku oraz kilka łodyżek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 60 g marchewki
- 80 g przecieru pomidorowego
- 2 litry wody
Przygotowanie
- Udko opłukać i włożyć do większego garnka, wlać 2 litry zimnej wody, zagotować, zszumować (najłatwiej zebrać pianę małym sitkiem), następnie zmniejszyć ogień, dodać sól, przykryć i gotować mięso przez około 1 godzinę na małym ogniu.
- Dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać, dodać do zupy, wrzucić też dokładnie opłukanego pora. Cebulę obrać z zewnętrznych łusek pozostawiając tylko jedną ich warstwę, położyć na palniku kuchenki i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Włożyć do zupy. Dodać natkę pietruszki.
- Zupę gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu pod minimalnie uchyloną pokrywą.
- Soczewicę opłukać, najlepiej w garnku, zmieniając 3 razy wodę. Ziemniaki obrać, opłukać i dodać do zupy razem z 60g startej surowej marchewki oraz soczewicą. Dodać wszystkie zioła i gotować na małym ogniu przez około 20 minut do miękkości ziemniaków. Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez około 5 minut.
- Odstawić zupę z ognia. Wyjąć mięso. Sprawdzić doprawienie solą, można dodać świeżo zmielony pieprz. Po ostudzeniu trzymać w lodówce.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 110 Białka: 9.4 Tłuszcze: 3.5 Cukry: 10.4 Wymienniki: 1.7 WW: 1.0 WBT: 0.7
Inspiracja: Kwestia Smaku
Dodaj komentarz