Puszysty omlet z mąki orkiszowej i mleka ryżowego – banalnie prosty, idealny na weekendowe śniadanie.
Puszysty omlet cesarski
Porcje
4
Kalorie
186
kcalWymienniki
2.9
WW
1.8
WBT
1.1
Węglowodany
18
Wartości odżywcze podane są dla 100 g gotowego produktu.
Składniki
4 jajka
60 g mąki orkiszowej typu 650 (4 łyżki)
115 ml mleka ryżowego (pół szklanki)
szczypta soli
łyżeczka cukru pudru (lub stevii – z uwagi na nieznaczną ilość nie wpływa na liczbę wymienników)
masło klarowane
Przygotowanie
- Jajka dokładnie umyć, rozdzielić do osobnych naczyń białko i żółtko. Białka posolić i zmiksować na gęstą pianę. Do żółtek dodać mąkę i mleko ryżowe. Miksować do uzyskania jednorodnej i w miarę gęstej konsystencji, a następnie delikatnie wmieszać do naczynia z pianą z białek.
- Na patelni (najlepiej ciężkiej żeliwnej) mocno rozgrzać porcję masła klarowanego, ewentualny nadmiar zlać. Wlać nasz przyszły omlet na rozgrzaną patelnię. Smażyć krótko (ok 1 min) a następnie zmniejszyć ogień i podzielić omlet na patelni za pomocą łopatki na cztery porcje. Następnie każdą ćwiartkę obrócić na drugą stronę za pomocą dwóch łopatek (wymaga to nieco wprawy). Smażyć delikatnie i z wyczuciem.
- Gotowy omlet posypać cukrem pudrem, można również dodać konfitury np. malina lub pomarańcza z imbirem (nie uwzględnione w Tabeli). Ze względu na konsystencję omlet wchłania się dość szybko dlatego można go uzupełnić czymś wolniej wchłanianym np. porcją łuskanego słonecznika na 0,5 wymiennika (7g).
Jajka kurze z powodzeniem zastępujemy jajkami przepiórczymi.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz