Tost z fetą, bobem i szparagami – takie śniadanie to my lubimy 🙂 Jedna kromka tak przygotowanego tosta ma 4.0 wymienniki, w tym 2.2 WW i 1.8 WBT. 100 g ma 234 kcal.
Tost z fetą, bobem i szparagami
Składniki
- kromka żytniego chleba
- łyżeczka masła i odrobina oleju
- 35 g ricotty
- 35 g fety
- 15 g bobu (waga po obraniu)
- 15 g szparagów
Przygotowanie
- Bób ugotuj w osolonej wodzie (ok. 5 minut; mrożony ok. 7 minut - nawet jeżeli na opakowaniu jest napisane "gotowy w 20 minut"). Po ugotowaniu i obraniu ziarenka mają być sprężyste.
- Patelnię grillową skrop olejem i obsmaż na niej szparagi przez kilka minut.
- Tost posmaruj masłem i również opiecz na patelni grillowej.
- Tak przygotowany tost posmaruj ricottą, połóż rozdrobnioną fetę, obrany bób i zgrillowane szparagi. Możesz przybrać mikroziołami i skropić oliwą pietruszkową (zmiksuj natkę pietruszki z oliwą i przecedź ją przez drobne sitko).
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 1 Kalorie: 234 kcal Białka: 8.2 g Tłuszcze: 14.g Cukry: 18.8 g Wymienniki: 4.0 WW: 2.2 WBT: 1.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz