Prosta do zrobienia, surówka z cykorii, grejpfrutów i orzeszków piniowych. Grejpfuty można zastąpić pomarańczą. Przepyszna, nadaje świeżości daniom, do których jest podawana. Ja lubię ją jeść do makaronów, np. z łososiem lub makaronu carbonara. Jedna porcja o wadze 100g ma 1,8 wymiennika, w tym 0,6 WW i 1,2 WBT.
Surówka z cykorii i grejpfrutów
Składniki
- 70 g cykorii (ok. 2 sztuk, podzielonych na listki, można pokroić je drobniej)
- 80 g grejfruta (waga po wyfiletowaniu)
- 20 g orzeszków piniowych uprażonych na patelni
- 10 g soku z cytryny
- 6 g musztardy dijon
- 10 g oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Łączymy sok z cytryny z musztardą i oliwą z oliwek. Dobrze wymieszanym sosem polewamy wymieszane cykorię, fileciki z grejpfruta i posypujemy orzeszkami pinii.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2 Kalorie: 147 kcal Białka: 2,8 g Tłuszcze: 12.3 g Cukry: 6.4 g Wymienniki: 1.8 WW: 0.6 WBT: 1.2
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz