Chleb bananowy, puszysty, smaczny – można go podawać z różnymi dodatkami, ulubionymi powidłami czy miodem. Porcja o wadze 40 g ma 2.0 wymiennika w tym 1.4 WW i 0.6 WBT. 100 g ma 284 kcal.
Chleb bananowy
Składniki
- 100 g masła
- 70 g tagatozy
- 80 g cukru nierafinowanego
- 2 jajka
- 250 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 250 g pogniecionych bananów (mocno dojrzałych)
- 120 g śmietany 18%
- 1 łyżka esencji waniliowej
Przygotowanie
- Przygotuj keksówkę o wymiarach 23 cm x 12 cm x 7 cm.
- Rozgrzej piekarnik do 160°C. Keksówkę nasmaruj masłem.
- Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, aż masa się połączy. Wymieszaj razem wszystkie (mąkę, sodę i sól) sypkie składniki. Dodaj je do masy maślano-jajecznej i zmiksuj, aż wszystko się połączy. Dodaj zgniecione banany, śmietanę i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do keksówki i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 50-60 minut, aż włożony patyczek do środka ciasta będzie suchy. Wyjmij z piekarnika i odstaw w keksówce na 10 minut. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź - najlepiej na kratce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 284 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 13.5 g Cukry: 35.5 g Wymienniki: 4.9 WW: 3.5 WBT: 1.4
Przepis za Marthy Steward ze zmianą ilości cukru i zastąpieniem go w części tagatozą (i co się z tym wiąże – temperaturą pieczenia).
Smacznego 🙂
Agnieszka
Chlebek pyszny 😀 na śniadanie z powidłami śliwkowymi idealny, ostatnio robiłam go jeszcze z żórawiną i owocami goji