Mus czekoladowy z kremem z mascarpone i likieru Baileys. Uzależnia. Porcja o wadze 150 g ma 7,6 wymiennika w tym 2,7 WW i 4,9 WBT. 100g ma 397 kcal.
Mus czekoladowy z kremem Baileys
Składniki
Mus
- 2 jajka
- 65 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
- 150 g czekolady 70%
- 50 g czekolady mlecznej
- 85 g masła
- 330 g śmietany kremówki
Krem
- 130 g mascarpone
- 50 ml likieru Baileys
- 20 g cukru pudru
Przygotowanie
- Włóż jajka i cukier do misy miksera elektrycznego i ubijaj aż masa będzie lekka i napowietrzona, 8-10 minut. Czym dłużej to będziesz robić, tym lepiej. Możesz to zrobić ręcznie ale będzie to naprawdę duże wyzwanie.
- Podczas gdy jaja są ucierane, włóż czekoladę i masło do miski i postaw na garnku z lekko gotującą się wodą, ale tak, żeby miska nie dotykała wody. Mieszaj drewnianą łyżką aż się rozpuszczą.
- Zmniejsz prędkość miksera do średniej. Dodawaj czekoladę wymieszaną z masłem do masy jajecznej i nieprzerwanie mieszaj. Ważne jest żeby dodawać czekoladę do jajek a nie odwrotnie.
- Ubijaj śmietanę do momentu, kiedy z podniesionej trzepaczki śmietana opadając stworzy na powierzchni linię zanim zniknie. Tak na wpół ubitą śmietanę dodaj to mieszkanki czekoladowo jajecznej i delikatnie wmieszaj. Przełóż krem do naczyń, w których będziesz podawać. Odstaw przynajmniej na godzinę do schłodzenia.
- Krem Baileys możesz zrobić wcześniej lub bezpośrednio przed podaniem. Włóż składniki do miski i ubijaj do momentu aż składniki się połączą. Podawaj mus z dużą porcją kremu. Możesz posypać kakao.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 397 kcal Białka: 4.6 Tłuszcze: 34.1 Cukry: 18.0 Wymienniki: 5.1 WW: 1.8 WBT: 3.3
Przepis za Yotam’em Ottolenghi.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz