Cantucci kasztanowe, na mące kasztanowej – jedno ciasteczko ma ok. 1,4 wymiennika, w tym 0,9 WW i 0,5 WBT. Do kawy, i nie tylko, idealne.
Cantucci kasztanowe
Składniki
- 3 jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- 35 g cukru kokosowego
- 200 g mąki kasztanowej
- 150 g mąki orkiszowej
- 30 g mleka ryżowego
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 200 g migdałów blanszowanych
- 100 g czekolady 70%
Przygotowanie
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 175°C.
- Jajka i cukier ubij na gęsty krem. Osobno przesiej suche składniki. Do ubitej masy jajecznej dodaj sypkie produkty i mleko. Na koniec migdały oraz czekoladę, równomiernie rozprowadź je w cieście. Z ciasta uformuj dwa podłużne, wąskie bochenki.
- Piecz 25 minut. Lekko ostudzone pokrój na ukos ostrym nożem na ciastka grubości ok. 1,5 cm. Rozłożyć na blaszce i piecz dodatkowe 5-10 minut - w połowie pieczenia obracając ciasteczka 'spodem na wierzch' by równomiernie się zarumieniły.
- Ostudzić na kuchennej kratce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 416 kcal Białka: 11.5 g Tłuszcze: 20.1 g Cukry: 47.3 g Wymienniki: 7.0 WW: 4.7 WBT: 2.3
Smacznego 🙂
Inspiracja: http://cioccolatogatto.blox.pl/ z moimi zmianami cukru
Dodaj komentarz