Jedna mufinka cytrynowa to ok. 4 wymienniki.
Mufinki cytrynowe
Składniki
- 300 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 120 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- szczypta soli
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 ml (g) maślanki
- 125 g roztopionego masła
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
- Do jednej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy cukier, sól i skórkę z cytryny.
- W drugiej misce mieszamy jajka z maślanką, ekstraktem z wanilii oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
- Wlewamy do miski z sypkimi składnikami i mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników.
- Ciasto wykładamy do papilotów w formie na mufinki. Pieczemy ok. 20-22 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 304 kcal Białka: 6.2 g Tłuszcze: 13.3 g Cukry: 40.0 g Wymienniki: 5.4 WW: 4.0 WBT: 1.4
Inspiracją była Kwestia Smaku
Smacznego 🙂
Edyta
Pyszne były i szybko się skończyły. Wspaniałe na piknik w ogrodzie:)
Ciocia Edyta