Jedna mufinka cytrynowa to ok. 4 wymienniki. 
Mufinki cytrynowe
 Składniki
 - 300 g mąki orkiszowej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 jajka
 - 120 g cukru trzcinowego nierafinowanego
 - szczypta soli
 - 2 łyżki startej skórki z cytryny
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - 250 ml (g) maślanki
 - 125 g roztopionego masła
 
Przygotowanie
 - Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
 - Do jednej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy cukier, sól i skórkę z cytryny.
 - W drugiej misce mieszamy jajka z maślanką, ekstraktem z wanilii oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
 - Wlewamy do miski z sypkimi składnikami i mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników.
 - Ciasto wykładamy do papilotów w formie na mufinki. Pieczemy ok. 20-22 minut.
 
Wartość odżywcza w 100g
  Porcje: 12 Kalorie: 304 kcal Białka: 6.2 g Tłuszcze: 13.3 g Cukry: 40.0 g Wymienniki: 5.4 WW: 4.0 WBT: 1.4 
  Inspiracją była Kwestia Smaku
Smacznego 🙂

Pyszne były i szybko się skończyły. Wspaniałe na piknik w ogrodzie:)
Ciocia Edyta