Batony snickers raw, bezglutenowe, bez pieczenia, słodycz z daktyli. Do szkoły, do pracy, do kawy. Baton o wadze 30 g ma 2 wymienniki, w tym 1,4 WW i 0,6WBT. 100g ma 392 kcal.
Batony snickers raw
Składniki
- 400 g pasty daktylowej
- 95 g masła orzechowego (zwróć uwagę, żeby nie było dosładzane, czy z dodatkowym tłuszczem)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 15 g ryżu brązowego ekspadowanego
- 70 g orzechów ziemnych, prażonych, niesolonych
- 100 g czekolady 70%
Przygotowanie
- Przygotuj formę 11x33 cm
- Włóż do miski robota kuchennego lub malaksera pastę daktylową, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy i zmiksuj na jednolitą masę.
- Do dużej misy przełóż zmiksowaną masę, ryż ekspadowany i orzechy, wymieszaj dokładnie.
- Przełóż przygotowaną masę do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Rozpuść czekoladę i wyłóż ją na przygotowaną w formie batony, rozprowadź, używając noża paletowego, gładko po powierzchni.
- Wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy czekolada zastygnie, wyjmij z formy i pokrój na paseczki 2 cm szerokości.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 392 kcal Białka: 9.4 g Tłuszcze: 19.0 g Cukry: 45.9 g Wymienniki: 6.7 WW: 4.6 WBT: 2.1
Inspiracja: Donna Hay
Dodaj komentarz