Smacznie – czyli zupa z dyni z tajską nutą. Jedna porcja o wadze 200g ma 1,1 wymiennika, w tym 0,7 WW i 0,4 WBT. 100 g ma 31 kcal.
Zupa z dyni z tajską nutą
Składniki
- 750 g dyni
- 30 g szalotki
- 5 g czosnku
- 5 g świeżego imbiru startego na tarce
- 3 łyżki oleju
- 750 ml wody
- 200 ml mleka kokosowego
- 20 ml sosu sojowego
- 2-3 liście limonki kaffir
- 2-3 łodyżki trawy cytrynowej
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¾ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ok. 2 łyżki soku z limonki
Do podania
- kolendra
- nasiona słonecznika
Przygotowanie
- Dynię obierz, oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Szalotki obierz i bardzo drobno poszatkuj. Czosnek zmiażdż, obierz i przeciśnij przez praskę). Trawę cytrynową zmiażdż.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż szalotki aż dobrze zmiękną, nie dopuszczając do zbrązowienia (ok. 5-7 minut), dodaj czosnek, imbir, kumin, kolendrę, trawę cytrynową i listki kaffir, zamieszać i jeszcze chwilę smaż (ok. 1 – 1,5 minuty). Dodaj dynię i kurkumę, wlej wodę i zagotuj.
- Gdy dynia zaczyna być miękka, dodaj mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i gotuj jeszcze kilka minut. Zmiksuj (wcześniej wyłów listki kaffir i trawę cytrynową). Podawaj z dodatkiem posiekanej świeżej kolendry i uprażonych nasion słonecznika.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 31 Białka: 0.9 Tłuszcze: 1.6 Cukry: 3.3 Wymienniki: 0.5 WW: 0.3 WBT: 0.2
Inspiracja: Bea w Kuchni
Dodaj komentarz