Czekoladowy sernik z tofu z galaretką wiśniową z chilli na spodzie z kruszonych ciastek z czarnym sezamem. Bez pieczenia, więc idealny na upały. Zrobić warto i zjeść warto. Jedna porcja deseru o wadze 85 g ma 4 wymienniki, w tym 2,0 WW i 2,0 WBT. 100 g ma 330 kcal.
Czekoladowy sernik z tofu z galaretką wiśniową z chilli
Składniki
Na spód
- 80 g rozpuszczonego masla
- 120 g herbatników
- 30 g brązowego cukru
- 5 g nasion czarnego sezamu
- 1 szczypta imbiru w proszku
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta soli
Na sernik
- 200 g czekolady 70%
- 200 g śmietanki kremówki
- 2 płatki żelatyny
- 80 g cukru trzcinowego
- 200 g silken tofu
- 150 g serka kremowego
- 10 ml likieru cointreau (opcjonalnie)
Na galaretkę
- 270 puree z wiśni
- 1 małe chilli
- 30 g cukru trzcinowego
- 2 płatki żelatyny
Przygotowanie
- Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm.
- Herbatniki zmiksuj w malakserze, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Boki i spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną tortownicę przełóż masę herbatnikową, wyrównaj i dokładnie dociśnij szpatułą lub łyżką. Włóż na 30 minut do lodówki.
- Silken tofu przełóż na sitko wyłożone tetrową ściereczką i odstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. W malakserze zmiksuj serek, dodaj cukier i zmiksuj ponownie, dodaj tofu i kontynuuj miksowanie aż do całkowitego połączenia się składników. Płatki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 10 minutach odciśnij je z nadmiaru wody i rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Dodaj masę serową i cointreau (opcjonalnie) i mieszaj do połączenia. Wylej tak przygotowaną masę do tortownicy na przygotowany spód i odstaw do lodówki na ok 4 godziny.
- W małym rondelku wymieszaj puree z wiśni, cukier, pokrojone drobno chilli. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut ciągle mieszając. Zdejmij rondelek z ognia. Puree przecedź przez drobne sitko. Namocz 2 płatki żelatyny w zimnej wodzie. Po 10 minutach odciśnij je z nadmiaru wody, rozpuść w kąpieli wodnej a następnie wymieszaj z puree z wiśni. Wylej tak przygotowaną galaretkę na czekoladowy sernik, przynajmniej 1 godzinę po jego wstawieniu do lodówki. Chłódź dalej przez przynajmniej 3 godziny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 330 kcal Białka: 5.6 g Tłuszcze: 23.7 g Cukry: 23.5 g Wymienniki: 4.8 WW: 2.4 WBT: 2.4
Inspiracja: Teage Ezard i i Zoe Konikkos
Dodaj komentarz