Jesień. Dynia. Wegańska tarta dyniowa z ubitą śmietanką kokosową. Pycha. Jedna porcja o wadze 90 g ma 4,1 wymienniki, w tym 2,9 WW i 1,2 WBT. 100 g ma 260 kcal.
Wegańska tarta dyniowa
Składniki
Nadzienie dyniowe
- 450 g świeżo ugotowanej (łatwiej będzie pozbyć się grudek) kaszy jaglanej*
- 450 g szklanki puree dyniowego**
- 160 g cukru trzcinowego
- 40 g syropu klonowego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki imbiru
- ⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
Spód
- 250 g mąki orkiszowej
- 70 ml zimnej wody
- 140 g zimnego oleju kokosowego
- szczypta soli
Oraz
- 1 puszka schłodzonej śmietanki kokosowej, schłodzona przez przynajmniej 48 godzin w lodówce
- 40 g cukru pudru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
- Przygotuj formę na tartę o średnicy 27 cm.
- Wszystkie składniki na spód umieść w kubeczku blendera z ostrzem w kształcie litery „S” i krótko zmiksować na kruszonkę lub posiekaj wszystko nożem. Następnie zlep w kulkę i włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
- Wszystkie składniki na nadzienie poza puree z dyni zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera. Kiedy kasza zostanie zmiksowana na gładki krem, dodaj puree z dyni i ponownie zblenduj. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę na tartę (najlepiej z wyciąganym dnem) wyłóż papierem do pieczenia i palcami wcisnąć do środka ciasto, równo wyciskając spód i boki formy. Następnie na spód wyłóż dyniowe nadzienie i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 – 50 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź. Kiedy ciasto stygnie, przygotuj bitą, kokosową śmietankę. Otwórz puszkę schłodzonej śmietanki i przełóż do miski. Dodaj cukier puder i przy pomocy miksera ubij na sztywną, kokosową śmietankę. Tak przygotowaną śmietankę przełóż na wystudzone ciasto, a na koniec wierzch oprósz cynamonem.
- * Kaszę upraż na sucho w garnku, często potrząsając, aż do momentu kiedy poczujesz przyjemny, ciepły zapach. Przelej ją wrzątkiem. Ja robię to dwa razy. Następnie dolej wodę (3 raz więcej niż kaszy, razem z tą która została w kaszy po przelaniu) i postaw na minimalnym ogniu. Gotuj pod przykrycie na minimalnym ogniu nie mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia (ok. 15 minut). Do tego przepisu powinno wystarczyć 130 g kaszy suchej, ale lepiej ugotować trochę więcej
- ** Przygotowanie puree z dyni: dynię przetnij na pół lub na ćwiartki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 1 godzinę. Kiedy dynia będzie miękka wyjmij ją, i wyjmij miąższ i krótko zblenduj na puree. Używaj na bieżąco lub zamróź.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 260 kcal Białka: 3.1 g Tłuszcze: 13.2 g Cukry: 32.3 g Wymienniki: 4.5 WW: 3.2 WBT: 1.3
Inspiracja: Jadłonomia
Ela
możemy powinniśmy częściej komentować żeby pokazać jak bardzo ważna jest dla nas Państwa strona. dziękujemy bardzo. przepisy, nauka (ostatnio troszkę mniej z nauki – mam nadzieję, że mąż nie traci ducha) za to wszystko dzięki stokrotne.
Adam Garbiński
Dobrych słów takich jak te nigdy dosyć. Bardzo za nie dziękujemy, zawsze są ogromnie motywujące bo wiemy, że ktoś czyta i że to jest dla niego ważne. Nauki faktycznie ostatnio mniej. Nie straciliśmy ducha i na bieżąco śledzimy publikacje w temacie cukrzycy typu 1 ale prawda jest taka, że staliśmy się nieco bardziej wybredni i czekamy na rzeczy naprawdę istotne, które w nas samych wzbudzają nadzieję. Jeszcze raz dziękujemy i pędzimy nadrabiać wakacyjne zaległości :D.