Guinness naprawdę dodaje głębi i charakteru temu ciastu. Pycha. Porcja o wadze o wadze 90 g ma 5,5 wymiennika, w tym 3,3 WW i 2,2 WBT. 100g ma 394 kcal.
Ciasto czekoladowe z guinnessem
Składniki
- 120 ml guinnessa
- 120 g masła pokrojonego w kostkę
- 30 g ciemnego kakao w proszku
- 180 g drobnego cukru
- 65 g kwaśnej śmietany
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 130 g mąki orkiszowej
- ¼ łyżeczki soli
- 1¼ łyżeczka sody oczyszczonej
Krem
- 350 g mascarpone
- 60 g cukru pudru, przesianego
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 195ºC (175ºC z termoobiegiem). Lekko natłuść i wyłóż papierem tortownicę o średnicy 18 cm.
- Połącz guinnessa i masło w średnim rondlu i podgrzej na średnim ogniu. Mieszaj delikatnie, aż masło się stopi, pilnując, by płyn nie zawrzał. Przesiej do rondla kakao i cukier, wymieszaj trzepaczką i przelej do średniej miski.
- W osobnej misce wymieszaj trzepaczką kwaśną śmietanę z jajkiem i ekstraktem waniliowym, a następnie przelej do miski z guinnessem, stale mieszając trzepaczką. Dodaj przesianą mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj trzepaczką na gładkie ciasto. Wlej do tortownicy i piecz 40 minut, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z tortownicy i przełóż na kratkę.
- Mascarpone i cukier ubijaj w misie miksera, aż składniki się połączą. Gdy ciasto wystygnie przekrój na na pół, przełóż połową przygotowanego kremu a drugą połową posmaruj górną część ciasta.
- Ciasto możesz udekorować czekoladą zestruganą obieraczką na wiórki.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 394 Białka: 4.2g Tłuszcze: 25.7g Cukry: 36.4g Wymienniki: 6.1 WW: 3.6 WBT: 2.5
Dodaj komentarz