Babka z białą czekoladą i amaretti, chrupiącymi ciasteczkami – pycha. Jeszcze tylko kawka (dla dorosłych) i jesteśmy w raju. Porcja o wadze 60 g ma 4,0 wymiennika, w tym 2,9 WW i 1,1 WBT. 100g ma 385 kcal.
Babka z białą czekoladą i amaretti
Składniki
- 200 g mąki orkiszowej
- 100 g cukru
- 100 g białej czekolady,
- 125 g masła
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g ciasteczek amaretti + 2 łyżeczki do posypania
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wysmaruj tłuszczem.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W małym garnuszku rozpuść masło. Ciasteczka pokrusz. Do dużej miski miski przełóż przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, rozpuszczoną czekoladę, rozpuszczone masło, mleko, jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj aż do połączenia się składników. Przełóż połowę masy do formy o pojemności 2l. wsyp pokruszone ciasteczka i przykryj jej pozostałą masą. Formę włóż do piekarnika. Wygładź powierzchnię i wstaw babkę do piekarnika na 40-45 minut, chociaż dobrze jest wbić zaostrzony patyczek w środek ciasta po 30 minutach.
- Kiedy ciasto jest upieczone, a patyczek czysty po wyjęciu z ciasta (oczywiście lepkie nadzienie zostanie na patyczku), odstaw babkę w foremce na 10 minut do ostygnięcia a następnie wyjmij ostrożnie babkę na metalową kratkę. Kiedy całkowicie ostygnie, oprósz ją pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego 🙂
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 14 Kalorie: 385 Białka: 5.8g Tłuszcze: 18.6g Cukry: 48.4g Wymienniki: 6.8 WW: 4.8 WBT: 2.0
Przepis zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson KUCHNIA PRZEPISY Z SERCA DOMU – troszkę cukru oczywiście mniej 🙂
Dodaj komentarz