Sałatka z soczewicą, radicchio i haloumi jest bardzo pożywna i smaczna, słodycz gruszki, chrupkość orzechów i delikatność radicchio powoduje, że nie można się nią znudzić. Porcja o wadze 245 g ma 5.5 wymiennika w tym 2.6 WW i 2.9 WBT. 100 g ma 161 kcal.
Sałatka z soczewicą radicchio i haloumi
 Składniki
 - 50 g sera haloumi
 - 70 g gruszki (waga po obraniu, bez ziaren nasiennych)
 - 100 g sałaty radicchio
 - 30 g octu balsamicznego
 - 100 g soczewicy brązowej (suche ziarna)
 - 20 g oleju
 - 20 g orzechów włoskich
 - sól i czarny pieprz
 
Przygotowanie
 - Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
 - Podczas gdy soczewica się gotuje rozgrzej na patelni połowę oleju. Smaż na nim haloumi przez 1-2 minuty lub do czasu, kiedy będzie złocisty. Zdejmij go z patelni i trzymaj w ciepłym miejscu.
 - Dodaj pozostały olej na patelnię, połóż radiccio i smaż ją przez 2 minuty z każdej strony. Dodaj połowę octu balsamicznego, połóż na patelni gruszki i obsmażaj je po ok 1 minuty z każdej strony.
 - Podziel soczewicę, haloumi, radicchio i gruszki pomiędzy 2 talerze. Posyp orzechami i pozostałym octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem.
 
Wartość odżywcza w 100g
  Porcje: 2 Kalorie: 161 kcal Białka: 8.4 g Tłuszcze: 9.4 g Cukry: 10.6 g Wymienniki: 2.3 WW: 1.1 WBT: 1.2 
  Inspiracja: Donna Hay
Smacznego 🙂


 
Dodaj komentarz