Czas na dynię.Jeden placek o wadze ok. 40g ma ok. 1 wymiennika. Rozpływają się w ustach, można je jeść i jeść i jeść …
Placki z dyni
Składniki
- 250 g miąższu surowej dyni (bez skóry i pestek) (ja użyłam dyni hokkaido)
- 100 g sera ricotta
- sól morska
- 2 jajka
- 27 g (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
- 27 g (3 łyżki) oleju z pestek winogron do smażenia
Przygotowanie
- Dynię zetrzeć a tarce o małych oczkach, włożyć do miski, dodać żółtka i rozdrobniony ser, doprawić solą. Białka ubić na pianę, dodać do dyni razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką. Rozgrzać patelnię, nakładać nieduże porcje masy, rozpłaszczać łyżką i smażyć placki na umiarkowanym ogniu przez około minutę z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione i nie będą już surowe w środku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 168 kcal Białka: 6.9 kcal Tłuszcze: 11.8 g Cukry: 8.7 g Wymienniki: 2.2 WW: 0.9 WBT: 1.3
To było drugie podejście do próby nakarmienia Zuzi plackami z dyni. Pierwsza wyglądała tak:
– (Ja) Zuziu, zjesz placki?
– (Zuzia) A czy to są moje ulubione? (czyli te z maślanką)
– (Ja)To są placki z dyni.
– (Zuzia) Nie.
Druga próba wylądała tak:
– (Ja) Zuziu, mam dla Ciebie placuszki, spróbuj czy Ci smakują.
– (Zuzia) A jakie to są?
– (Ja) To są placki pyszne.
– (Zuzia) (Próbuje) Dobre. A z czego są?
– (Ja) To jest tajemnica szefa kuchni. Ile zjesz?
– (Zuzia) Dwa. A zdradzisz tajemnicę szefa kuchni?
– (Ja) Może kiedyś …
Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz