Gnocchi dyniowe – przepszne! Porcja o wadze 160 g ma 3,5 wymiennika, w tym 2,3 WW i 1,2 WBT.
Gnocchi dyniowe
Składniki
- 250 g upieczonej dyni
- 250 g ricotty
- 90 g mąki orkiszowej (jasnej)
- 1 żółtko jaja kurzego
- 5 g cukru
- szczypta soli
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Obraną dynię, z usuniętymi gniazdami nasiennymi włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-30 minut. Ostudzić. Zmiksować ricottę z kawałkami dyni, dodać cukier, żółto i sól, wymieszać. Wysypać na stolnicę 80g mąki i dodać masę z dynią. Szybko zagnieść, aż ciasto będzie jednolite. Kulę ciasta dzielić na porcje. Podsypać pozostałą mąką i rękami rolować wałeczki o średnicy 2 cm. Kroić w poprzek. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, po wypłynięciu ok. 1 minuty.
- Można podawać z masłem korzennym - roztapiamy 3-4 łyżki klarowanego masła, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 szczypty cynamonu, 2 szczypty mielonego kardamonu, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 134 kcal Białka: 7.4 g Tłuszcze: 5.2 g Cukry: 14.3 g Wymienniki: 2.2 WW: 1.4 WBT: 0.8
Smacznego 🙂
Ania
Witam, wygląda pysznie. Na jakąś ilość /porcję są podane składniki?
Bożena Garbińska
Tak jak widać w tabelce w sumie wychodzi 660 g kluseczek – całkiem sporo – 4-5 porcji spokojnie.
Ania
Dziękuję, w tabeli jest faktycznie. Nie zauważyłam bo w telefonie te cyferki malutkie 🙂