Makaron z cukinią i szparagami – porcja o wadze 180g ma 4,7 wymiennika, w tym 3,4 WW i 1,3 WBT. Prawdziwy powiew świeżości…mniam.
Makaron z cukinią i szparagami
Składniki
Makaron z cukinią i szparagami
- 200 g makaronu orkiszowego
- 200 g cukinii
- 100 g zielonych szparagów (waga po odłamaniu zdrewniałych części)
- 50 g cebuli
- 15 g masła
- 15 g oliwy z oliwek
Sos
- szczypta szafranu
- 30g mleka ryżowego
- 2 żółtka
- szczypta soli
- ¼ szklanki wody z makaronu
- 45g mascarpone
- cytryna do skropienia
- świeży tymianek do posypania
Przygotowanie
- Szafran włożyć do szklanki, zalać mlekiem, dodać żółtka, sól i wymieszać. Cukinię i szparagi opłukać. Cukinię pokroić na plasterki. Odłamać zdrewniałe końce szparagów, pozostałe zielone łodygi pokroić na plasterki, główki przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Przygotować listki tymianku.
- Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, dodać makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić pozostawiając ¼ szklanki wody z gotującego się makaronu.
- W międzyczasie na maśle zeszklić cebulę na małym ogniu bez rumienienia (około 5-6 minut), następnie dodać cukinię i oliwę, doprawić solą i dalej dusić na umiarkowanym ogniu przez kolejne 6 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Do szklanki z szafranem dodać gorącą wodę z makaronu, mascarpone i wszystko wymieszać.
- Na patelnię z cukinią dodać szparagi i smażyć wszystko przez około 3 minuty. Pod koniec dodać połowę tymianku. Odstawić patelnię z ognia, włożyć gorący makaron i wlać sos, wymieszać (sos powinien się zagęścić).
- Od razu podawać posypując resztą tymianku i skrapiając cytryną.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 148 kcal Białka: 4.0 g Tłuszcze: 6.3 g Cukry: 18.7 g Wymienniki: 2.6 WW: 1.9 WBT: 0.7
Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz