Porcja makaronu z pesto pietruszkowym o wadze 180g ma 6,5 wymiennika, w tym 3,9 WW i 2,6 WBT.
Makaron z pesto pietruszkowym
Składniki
- 130 g suchego makaronu orkiszowego spagetti (można zastąpić innym)
- 10 g natki pietruszki
- 25 g pestek dynii
- 10 g sera koziego twardego typu parmezan
- 5 łyżek (45 g) oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- ⅓ ząbka czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Pestki dynii zrumienić na patelnii, ostudzić. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Ugotować makaron, odcedzić. Wymieszać z pesto i wyłożyć na talerze.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 234 kcal Białka: 5.9 g Tłuszcze: 13.8 g Cukry: 21.7 g Wymienniki: 3.6 WW: 2.1 WBT: 1.5
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz