Halloumi, bataty i migdały doskonale uzupełniają się w tym daniu. Porcja o wadze 170 g ma 7 wymienników, w tym 4,1 WW i 2,9 WBT. 100g ma 268 kcal.
Pappardelle z halloumi i batatami
Składniki
- 200 g makaronu pappardelle
- 100 g sera halloumi pokrojonego w niedużą kostkę
- 250 g batatów, obranych i pokrojonych w niedużą kostkę
- 60 g posiekanych migdałów bez skórki
- 120 g mascarpone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka skórki z cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 240°C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż bataty doprawione solą i pieprzem. Polej je oliwą z oliwek. Piecz je przez 10 minut. Dodaj migdały i halloumi i piecz przez dalsze 10 minut albo do czasu aż będą złociste.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odcedź, zostawiając sobie 125 mln wody z gotowania makaronu. Makaron przełóż z powrotem do garnka. Dodaj mascarpone, skórkę z cytryny i zachowaną wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj tak, żeby makaron dokładnie został otoczony mascarpone. Tak przygotowany makaron podawaj posypany mieszanką batatów, halloumi i migdałów. Dopraw pieprzem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 268 kcal Białka: 8.0 g Tłuszcze: 15.4 g Cukry: 24.2 g Wymienniki: 4.1 WW: 2.4 WBT: 1.7
Inspiracja: Donna Hay
Dodaj komentarz