Pierogi z kaszą gryczaną i sera koziego. Jeden pieróg ma 1,7 wymiennika, w tym 1,4 WW i 0,3 WBT.
Pierogi z kaszą gryczaną
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki orkiszowej
- 10 g masła
- 1 jajko
- woda 150 ml
- ½ łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej)
Nadzienie
- 45 g kaszy gryczanej (suchych ziaren)
- 100 g twarogu koziego
- 1 jajko
- sól (najlepiej himalajska) i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Gotować kaszę gryczaną w podwójnej ilosci wody prze z 20 minut. Ostudzić. Wymierzać z białym serem i jajkiem. Doprawić solą.
- Przygotować ciasto - mąkę przesiać, wbić jajko, dodać sól i wodę. Ciasto zagnieść i starannie wyrobić, aż będzie miękkie i elastyczne. Podzielić je na części i przykryć ściereczką, żeby nie obsychało. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrawać krążki (moje były o średnicy 9,5 cm). Na środek każdego krążka nałożyć 25 g nadzienia, składać na pół, zlepiać brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łątwo pękają i rozgotowują się). Zlepione pierogi układać na deseczce posypaej mąką, przykryć ściereczką, żeby nie obsychały. Wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy podpłyną w górę, odkryć i gotować 3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak. Wyłożyć na ogrzane talerze.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 232 kcal Białka: 9.4 g Tłuszcze: 7.0 g Cukry: 32.9 g Wymienniki: 4.3 WW: 3.3 WBT: 1.0
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz