Pulpety gotowane w wywarze z mięsa drobiowego. My zjedliśmy je z opiekanymi w rozmarynie ziemniakami i smażoną młodą kapustą. Było pyszne 🙂 Jeden o wadze 45 g ma 0,6 wymiennika, w tym 0,1 WW i 0,5 WBT. 100g ma 115 kcal.
Pulpety gotowane
Składniki
Pulpety
- ½ kg mięsa mielonego drobiowego
- 1 jajko
- 20 g bułki tartej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz, zioła
Wywar
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
Przygotowanie
- Przygotuj wywar. Do gotującej się wody wrzuć oczyszczone i pokrojone warzywa. Gotuj ok. 30 minut.
- Przygotuj pulpety. Do zmielonego mięsa dodaj jajo, bułkę tartą, przypraw i wymieszaj dokładnie. Formuj pulpeciki, każdy o wadze ok 50 g. Wrzuć je do przygotowanego wywaru na 30 minut. Gotowe.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 115 kcal Białka: 21.5 g Tłuszcze: 1.9 g Cukry: 3.0 g Wymienniki: 1.3 WW: 0.3 WBT: 1.0
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz