Ragu alla bolognese w wersji bezglutenowej. Porcja ragu (bez makaronu) o wadze 135 g ma 2,5 wymiennika, w tym 0.8 WW i 1.7 WBT. 100 g ma 149 ckal.
ragu alla bolognese
147
kcal2.5
0.8
1.7
8
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
100 g cebuli cebula
100 g marchewki
100 g selera naciowego
500 g mielonej wołowiny
40 g przecieru pomidorowego
300 g passaty pomidorowej
50 g masła
sól, pieprz
- Do podania
300 g makaronu bezglutenowego spaghetti Sotelli
Przygotowanie
- Warzywa umyj. Obierz marchewkę i cebulę. Marchewkę, cebulę i seler naciowy pokrój w bardzo drobną kostkę tej samej wielkości.
- Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej masłu. Wrzucić warzywa i podsmażaj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będę dobrze wysmażone. Powstałe w ten sposób soffritto stanowi bazę smakową dla ragu, dlatego to musi trochę potrwać 🙂
- Do soffritto dodaj mielone mięso. Zwiększ ogień i podsmażaj, często mieszając, aż mięso straci swój czerwony kolor.
- Dodaj passatę, przecier pomidorowy, łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu, doprowadzić do wrzenia.
- Kiedy sos zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i przykryj patelnię. Duś na bardzo małym ogniu przez ok. 3 godziny, co jakiś czas mieszając (sos ma jedynie lekko “pyrkać”). W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- Zdejmij z ognia i doprawić do smaku solą i pieprzem, jeżeli będzie to konieczne.
- Ragu podawaj z ugotowanym al dente makaronem i świeżo startym parmezanem.
Użyłam makaronu bezglutenowego Sotelli. Przyznaję, że jest na tyle smaczny, że Zuzia stwierdziła, że lubi go bardziej od “zwykłego”. Lubimy go wszyscy i dania podane z tym makaronem nie powodują uczucia “wyrzeczenia”, że nie zjedliśmy czegoś smacznego. Porcja z makaronem (140 g – waga ugotowanego – 4,5 wymiennika) ma łącznie 7 wymienników.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz