Krewetki kokosowe s膮 chrupi膮ce i soczyste. Porcja o wadze 12o g ma 2.8 wymiennika, w tym 0.8 WW i 2.0 WBT. 100 g ma 231 kcal.
Krewetki kokosowe
Porcje
4
porcjeKalorie
231
kcalWymienniki
2.8
WW
0.8
WBT
2.0
W臋glowodany
8
Warto艣膰 od偶ywcza w 100g
Sk艂adniki
500 g krewetek kr贸lewskich16/20 (28 szt.) (oczyszczonych)
35 g m膮ki ry偶owej*
2 jajka*
45 g wi贸rek kokosowych*
35 g panko*
olej s艂onecznikowy – ilo艣膰 do wype艂nienia naczynia do wysoko艣ci 3 cm (zu偶yje si臋 ok. 55 g)
s贸l morska w p艂atkach
陆 艂y偶eczki pieprzu kaje艅skiego
* dla panierki podano ilo艣膰, kt贸ra zostanie zu偶yta, dla wygody lepiej przygotowa膰 sobie wi臋ksze porcj臋
Przygotowanie
- Wsyp m膮k臋 ry偶ow膮 do p艂ytkiego naczynia i odstaw. W drugim rozk艂贸膰 jajka z sol膮 morsk膮. W trzecim zmieszaj wi贸rki kokosowe z panko i pieprzem kaje艅skim.
- Obtocz krewetki w m膮ce ry偶owej, by pokry艂a je cienk膮 warstewk膮, a potem zanurz w rozk艂贸conym jajku.
- Wyjmij, strz膮艣nij nadmiar jajka i prze艂贸偶 do naczynia z panko i wi贸rkami kokosowymi. Obtocz krewetki starannie, dociskaj膮c do panierki, aby dok艂adnie je pokry艂a. Roz艂贸偶 krewetki na desce.
- Przygotuj przy kuchence 艂y偶k臋 cedzakow膮 i du偶y talerz wy艂o偶ony papierowym r臋cznikiem.
- Do rondla lub patelni z grubym dnem o 艣rednicy ok. 22 cm na wlej olej s艂onecznikowy na wysoko艣膰 3 cm i rozgrzej go tak, by wrzucony kawa艂ek chleba od razu zacz膮艂 skwiercze膰.
- Krewetki sma偶 partiami w gor膮cym oleju, a偶 b臋d膮 chrupi膮ce i z艂ociste, co powinno potrwa膰 oko艂o minuty. Wy艂贸w je 艂y偶k膮 cedzakow膮 i prze艂贸偶 na talerz wy艂o偶ony papierowym r臋cznikiem.
- Krewetki mo偶na serwowa膰 z jogurtem z mleka kokosowego zmieszanym z mielon膮 kurkum膮 i sol膮 morsk膮.
Przepis za Nigell膮 Lawson „Przy moim stole”.
Smacznego 馃檪
Dodaj komentarz