Sałatka z cukinią i kurczakiem z dressingiem z kiszonej cytryny jest bardzo smaczna. Cukinia i mięta nadają jej świeżości, kurczak gotowany na parze – lekkości a dressing z kiszonej cytryny – charakteru. 120g sałatki ma 1,5 wymiennika, w tym 0,4 WW i 1,1 WBT. 100g ma 105 kcal.
Sałatka z cukinią i kurczakiem z dressingiem z kiszonej cytryny
Składniki
- 160 g piersi z kurczaka
- 120 g cukinii
- ¼ szklanki listków mięty
- sól (najlepiej himalajska)
- grubo zmielony czarny pieprz
Dressing
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka drobno posiekanej skórki z kiszonej cytryny
Przygotowanie
- Kurczaka ugotuj na parze.
- Cukinię pokrój we wstążki obierakiem do warzyw.
- Wymieszaj cukinię z kurczakiem, miętą, solą i pieprzem.
- Wlej do miski oliwę, sok z cytryny, wsyp cukier i mieszaj, dopóki cukier się nie rozpuści. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Przełóż na talerze wstążki cukinii i z paskami mięsa. Polej dressingiem z kiszonej cytryny.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 1-2 Kalorie: 105 kcal Białka: 13.6 g Tłuszcze: 4.2 g Cukry: 3.2 g Wymienniki: 1.2 WW: 0.3 WBT: 0.9
Przepis za DONNAY HAY – SZYBKO, ŚWIEŻO, PROSTO.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz