I coś z mojej ulubionej książki “Wyśmienita kuchnia francuska” – boczek z soczewicą. Porcja o wadze 285g ma 6,1 wymiennika w tym 2,6WW i 3,5WBT. Jest bardzo smaczna i bardzo syta.
Soczewica z boczkiem
Składniki
- 150 g brązowej soczewicy
- 100 g boczku
- 50 g cebuli
- 100 g pomidora (waga po obraniu ze skórki i usunięciu gniazd nasiennych)
- 300 ml bulionu warzywnego
- liść laurowy
- 2 gałązki suchego tymianku, lub ¼ łyżeczki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie
- Wrzucić soczewicę do dużego rondla i zalać 300 ml zimnej wody. Zagotować na dużym ogniu, gotować wolno przez 15 minut. Woda powinna zostać wchłonięta. Odstawić.
- Na patelnię wrzucić boczek i obsmażać przez 5-7 minut, aż zrobi się chrupki, następnie przełożyć na talerz. Na pozostawiony na patelni tłuszcz wrzucić cebulę, obsmażać przez 2-3 minuty, aż się zeszkli. Wrzucić pomidory, tymianek, sól i pieprz, listek laurowy i soczewicę, wymieszać. Zalać wszystko bulionem i przykryć patelnię. Dusić na niezbyt dużym ogniu przez 25-35 minut, aż soczewica zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Odkryć patelnię i odparować nadmiar płynu. Dodać boczek. Trzymać na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Podawać gorącą, posypaną zieloną pietruszką.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 159 kcal Białka: 9.1 g Tłuszcze: 9.6 g Cukry: 9.0 g Wymienniki: 2.1 WW: 0.9 WBT: 1.2
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz