Stek z kalafiora jest bardzo smacznym pomysłem na kalafior do obiadu.
Stek z kalafiora
Porcje
2
porcjeCooking time
20
minutKalorie
109
kcalWymienniki
1.3
WW
1.0
WBT
0.3
Węglowodany
30
gWartość odżywcza w 100 g
Składniki
300 g kalafiora
25 g oliwy (lub oleju)
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
Sól himalajska
Przygotowanie
- Kalafior przetnij na pół i z każdej połówki odetnij po steku o grubości ok. 2 cm.
- Kumin upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu. Zmieszaj z odrobiną soli i kurkumą i 1 łyżką oliwy. Mieszanką posmaruj steki z obydwu stron. Obsmaż je na pozostałej oliwie z jednej i drugiej strony na złoty kolor.
- Przełóż na blachę i wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Pozostały kalafior można wykorzystać do Zupa krem z kalafiora, Risotta kalafiorowego lub Placka z kalafiorem i daktylami albo do Kalafior zapiekany z cheddarem i gorczycą
Przepis za KULINARNE OPOWIEŚCI Dominiki Wójciak
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz