Makaron tagliatelle z liśćmi botwniki i serem kozim – bardzo smaczny. Porcja o wadze 175g ma 6 wymienników, w tym 4,1 WW i 1,9 WBT. 100g ma 202 kcal.
Tagliatelle z botwinką i serem kozim
Składniki
- 100g liści botwniki
- 250g rmakaronu tagliatelle
- 120g sera koziego (u mnie naturalny do smarowania)
- 45g oliwy z oliwek
- 10g czosnku
- 15g parmezanu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Liście botwinki grubo pokrój.
- Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Około 3 minuty przed końcem gotowania dodaj pokrojoną botwinkę.
- W dużym rondlu lub patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj czosnek, chwilkę podgrzać nie rumieniąc. Na patelnię z czosnkiem włóż odcedzony makaron wraz z botwinką (zostaw sobie trochę wody). Wymieszać, podgrzewać przez 2 minuty.
- Dodać pokrojony na kawałki lub rozdrobniony widelcem ser, dodaj odstawionej wody z gotowania makaronu, żeby otrzymać kremową konsystencję sosu, wyłóż na talerze, polej pozostałą oliwą z oliwek, posyp świeżo zmielonym pieprzem i tartym parmezanem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 202 kcal Białka: 6.7 g Tłuszcze: 9.1 g Cukry: 23.4 g Wymienniki: 3.4 WW: 2.3 WBT: 1.1
Przepis za KWESTIĄ SMAKU
Smacznego 🙂
Joanna
Pyszniutkie. Z braku sera koziego w lodówce wykorzystałam serek ricotta z równie dobrym efektem.:D
Bożena Garbińska
Pani Joanno, znowu Pani szaleje w kuchni 🙂