Kebaby z ryby i kaparów podaliśmy z opalanym bakłażanem i kiszoną cytryną. Dwa kebaby o łącznej wadze 85g mają 1,3 wymiennika, w tym 0,6 WW i 0,7 WBT. 100g ma 112 kcal.
Kebaby z ryby
Składniki
- 400g filetu z białej ryby (u mnie dorsz)
- 50g bułki tartej
- ½ jajka
- 20g kaparów, posiekanych
- 20g koperku, posiekanego
- 2 dymki (10g)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- ¾ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
Na bakłażana
- 2 średniej wielkości bakłażany (750 g)
- 2 łyżki greckiego jogurtu
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej słonecznikowy do smażenia, ok. 2 łyżek
- sól himalajską
- czarny pieprz
Przygotowanie
- Pokrój rybę na plasterki o grubości zaledwie kilku milimetrów, a następnie posiekaj je w bardzo drobną kostkę i przełóż do średniej wielkości miski. Dodaj pozostałe składniki kebabów i dobrze wymieszaj. Mokrymi rękami uformuj z masy placuszki lub paluchy, każdy o wadze ok. 45 g. Ułóż na talerz, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Wlej niewielką ilość oleju na patelnię, żeby pokryła dno milimetrową warstwą. Smaż kebaby partiami na średnim ogniu po 4-6 minut, przewracając, aż zrumienią się równomiernie i usmażą w środku.
- Jeżeli masz kuchenkę gazową, wyłóż jej powierzchnię folią aluminiową dla ochrony, zostawiając na wierzchu tylko palniki. Umieść bakłażany na osobnych palnikach i opalaj 15-18 minut, aż skórka będzie spalona i zacznie się łuszczyć, a miąższ stanie się miękki. Od czasu do czasu obracaj je, używając metalowych szczypiec. Możesz też ponakłuwać bakłażany w kilku miejscach nożem na głębokość kilku centymetrów, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grillowania (na najwyższą moc) na jakąś godzinę. Co 20 minut obracaj bakłażany i nie przerywaj pieczenia, nawet jeśli popękają. Zdejmij bakłażany z ognia i odstaw na chwilę na bok. Kiedy ostygną wystarczająco, rozetnij skórę każdego z nich i wyskrob miękki miąższ, dzieląc go rękami na długie, cienkie paski. Wyrzuć skórę. Przełóż miąższ bakłażana na sitko na jakąś godzinę albo nawet dłużej, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Kiedy miąższ będzie już dobrze odsączony, grubo go posiekaj i przełóż do miski. Dodaj jogurt, czosnek, pietruszkę, 1 łyżeczkę soli i dużo czarnego pieprzu. Gotowe. Porcja tak przygotowanego bakłażana o wadze 65 g ma 0,5 wymiennika, w tym 0,4 WW i 0,1 WBT.
- Do bakłażanów można dodać 4 łyżeczki kiszonej cytryny.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4 Kalorie: 112 kcal Białka: 14.5 g Tłuszcze: 2.8 g Cukry: 7.4 g Wymienniki: 1.5 WW: 0.7 WBT: 0.8
Przepis za JEROZOLIMA Ottolenghi Yotami, Tamimi Sami.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz