Batony czekoladowo-orzechowe, bezglutenowe. Super batony, źródło omega 3 (chia, pestki dyni), krzemu (proso). Jeden baton o wadze ok 47 g ma 3,2 wymiennika, w tym 1,0 WW i 2,2 WBT. 100g ma 551 kcal.
Batony czekoladowo-orzechowe
Składniki
- 130 g orzechów brazylijskich
- 130 g orzechów laskowych (bez skórki)
- 65 g pestek dyni
- 40 g nasion chia
- 40 g czekolady 70%
- 25 g prosa ekspadowanego
- 15 g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 75 g miodu (płynnego)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 160°C.
- Orzechy i czekoladę drobno posiekaj. Foremkę, najlepiej z wyciąganym dnem. posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam foremki prostokątnej do tarty 35cmx10cm.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dobrze ugnieć, możesz użyć wałka kuchennego. Włóż do piekarnika i piecz przez 30-35 minut aż będzie lekko złote. Następnie schłódź.
- Pokrój na podłużne paski o szerokości 3-3,5 cm. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 11 batonów, 10 cm x 3 cm Kalorie: 551 kcal Białka: 13.0 g Tłuszcze: 45.8 g Cukry: 21.8 g Wymienniki: 6.8 WW: 2.2 WBT: 4.6
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz