Buraczane ciasto czekoladowe zrobiłam na podstawie przepisu Nigel’a Slater’a z małymi zmianami w ilości cukru (mniej) no i mąki (więcej, ponieważ użyłam mąki orkiszowej). Ciasto jest wilgotne, idealne. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała z ulubionym, jak wynika z moich obserwacji, dodatkiem Nigel’a – śmietaną creme fraiche :-). Porcja o wadze 85 g ma 4,5 wymiennika w tym 2,5 WW i 2,0 WBT. 100g ma 350 kcal.
Buraczane ciasto czekoladowe
Składniki
- 200 g masła
- 250 g upieczonych buraków*
- 200 g czekolady 70%
- 35 g kawy espresso
- 150 g mąki orkiszowej
- 25 g kakao
- 5 jajek
- 170 g cukru
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- *Piekarnik nagrzewamy do 220 °C. Buraki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 60 minut. Wyjmujemy z foli, studzimy a potem obieramy.
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia.
- Zmiksować buraki na puree.
- Czekoladę rozpuścić używając do tego miski położonej na garnku z gotującą się wodę (miska nie może dotykać wody), wlać gorącą kawę. Masło podzielić na kawałki i dodać do rozpuszczonej czekolady, odstawić do ostygnięcia. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem i odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać i wmieszać do czekoladowo-maślanej mikstury, następnie dodać buraki. Białka ubić na sztywną pianę, następnie ubijając dalej dodać cukier. Ubite biała dodać do płynnej, czekoladowej masy, następnie dodać przesianą mieszaninę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie, nie za długo, żeby nie powstał "czekoladowy naleśnik".
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 40 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostawić do ostygnięcia w formie.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 350 kcal Białka: 5.9 g Tłuszcze: 23.3 g Cukry: 29.1 g Wymienniki: 5.2 WW: 2.9 WBT: 2.3
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz