Chleb bananowy, tym razem z dodatkiem czekolady. Porcja o wadze 60g ma 3,5 wymiennika w tym 2,4 WW i 1,1 WBT. Kawka oczywiście zawsze pasuje, dla dorosłych rzecz jasna.
Chleb bananowy z czekoladą
Składniki
- 100 g masła
- 100 g cukru (u mnie nierafinowanego)
- 50 g erytrolu
- 2 jajka
- 250 g mąki (u mnie orkiszowej)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 250 g pogniecionych bananów (mocno dojrzałych) (ok. 2-3 sztuki)
- 120 g śmietany 18%
- 100 g czekolady 70%
- 1 łyżka esencji waniliowej
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 165°C. Przygotuj keksówkę o wymiarach 23cmx12cmx7cm i nasmaruj masłem.
- Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, aż masa się połączy. Wymieszaj razem wszystkie (mąkę, sodę i sól) sypkie składniki. Dodaj je do masy maślano-jajecznej i zmiksuj, aż wszystko się połączy.
- Dodaj zgniecione banany, śmietanę i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masę podziel na 2 części. Jedną wymieszaj dokładnie z rozpuszczoną czekoladą. Przekładaj do keksówki na zmianę ciemną i jasną masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 60-70 minut, aż włożony patyczek do środka ciasta będzie suchy.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw w keksówce na 10 minut. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź - najlepiej na kratce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 341 kcal Białka: 6.0 g Tłuszcze: 17.5 g Cukry: 39.9 g Wymienniki: 5.8 WW: 4.0 WBT: 1.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz