Kto lubi chałwę, ten na pewno polubi te ciasteczka, a kto nie lubi koniecznie musi zrobić tą chałwę waniliową z migdałami i wtedy też polubi te ciasteczka. Ciasteczka z tahini – jedno ma ok. 1,6 wymiennika, w tym 1,0 WW i 0,6 WBT. 100g ma 544 kcal.
Ciasteczka z tahini
Składniki
- 65g cukru nierafinowanego
- 75g masła
- 55g jasnej pasty tahini
- 13g śmietany 30%
- 135g mąki orkiszowej
- pół łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki esencji waniliowej
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Umieść cukier i masło w misce miksera stacjonarnego i za pomocą mieszadła łopatkowego mieszaj przez minutę na średnich obrotach, aż składniki się połączą, ale nie nabiorą zbyt dużo powietrza. Przy wciąż włączonym mikserze dodaj tahini, wanilię i śmietanę, a na koniec mąkę i mieszaj jeszcze minutę, aż powstanie jednolita masa. Przełóż ciasto na stolnicę i zagniataj, aż będzie gładkie.
- Oderwij 20 g ciasta i utocz w rękach kulkę. Naciśnij ją lekko widelcem, żeby spłaszczyła się trochę i przejęła ząbkowany wzór. Ułóż ciasteczko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i kontynuuj, aż skończy ci się ciasto, układając ciasteczka w odstępach 3 cm. Posyp każde odrobiną cynamonu i piecz 15-17 minut, aż zrumienią się na złotobrązowy kolor. Przełóż je na metalową kratkę do ostudzenia, zanim podasz lub włożysz do hermetycznego pojemnika. Możesz przechowywać ciasteczka do 10 dni. Wystarczy na ok. 16-17 ciasteczek.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 544 kcal Białka: 9.3 g Tłuszcze: 32.1 g Cukry: 54.5 g Wymienniki: 8.7 WW: 5.4 WBT: 3.3
Przepis za JEROZOLIMA Ottolenghi Yotami, Tamimi Sami.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz