Ciastka z kremem czekoladowym sprawdzają się wszędzie w domu, w szkole a zwłaszcza w podróży. Jedno ciastko o wadze 34 g ma 2,6 wymiennika, w tym 1,6 WW i 1,0 WBT. 100g ma 480 kcal.
Ciastka z kremem czekoladowym
Składniki
- 100 g kremu czekoladowego cavalier (słodzony stewią)
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 220 g mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Krem czekoladowy dzień wcześniej (lub przynajmniej kilka godzin) włóż do formy silikonowej z półkolistymi otworami o średnicy 2,5 cm (wypełnij 14 otworów) i wstaw do zamrażalnika.
- Piekarnik nagrzej do 180°C. Masło ubijaj na jasny krem razem z cukrem pudrem i kakao (ok. 5 minut). Dodaj jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
- W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Przesyp do ubitej masy i wymieszać. Masę podzielić na 14 części.
- Formuj placuszki, na środku kładź wyciągnięte z zamrażalnika półkule kremu czekoladowego i zlepiaj dokładnie brzegi ciasta. Układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 13 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 14 ciastek Kalorie: 480 kcal Białka: 8.3 g Tłuszcze: 27.9 g Cukry: 49.0 g Wymienniki: 7.7 WW: 4.9 WBT: 2.8
Inspiracja: Kwestia smaku
Dodaj komentarz