Ciasto bananowe z kajmakiem i bitą śmietaną. Idealne na poratowanie nastroju. Porcja o wadze 90 g ma 4.4 wymiennika w tym 2.7 WW i 1,7 WBT.
Ciasto bananowe z kajmakiem i bitą śmietaną
Porcje
16
porcjeCooking time
55
minutKalorie
308
kcalWymienniki
4.4
WW
2.7
WBT
1.7
Węglowodany
27
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Składniki na formę o wymiarach 25cm x 25cm x 5cm
400 g mąki orkiszowej
100 g cukru
100 g tagatozy
225 g masła
4 jajka (lekko roztrzepane)
225 g rozgniecionych bananów (ok. 2 szt)
1 łyżeczka sody
1½ łyżeczka proszku do pieczenia
225 g jogurtu naturalnego
1 łyżka esencji waniliowej
Szczypta soli
- Do podania
300 g śmietanki 36%
150 g kajmaku
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 160°C. Formę nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej w jednym kawałku, będzie łatwiej wyjąć ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę. Palcami wymieszaj składniki do konsystencji grudek. Wmieszaj jaka, banany, śmietanę i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 45-55 minut, aż włożony patyczek do środka ciasta będzie suchy.
- Kiedy ciasto się piecze ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj kajmak. Część kajmaku możesz zostawić i wmieszać go już na cieście. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź – najlepiej na kratce. Kajmakową śmietanę wyłóż na ostudzone ciasto.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz