Ciasto czekoladowe z cukinią i …czekoladą 70% w smaku jest baaaaaaaaaaaardzo czekoladowe. Porcja o wadze 46 g ma 2,6 wymiennika, w tym 1,7 WW i 0,9 WBT.
Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki
- 115 g miękkiego masła
- 100 g oleju (pół szklanki)
- 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
- 2 dużej jajka
- 120 g jogurtu koziego
- 300 g mąki orkiszowej
- 60 g kakao
- 340 g cukinii startej na tarce
- 60 g posiekanej czekolady 70%
Przygotowanie
- Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól, zmiksować. Po kolei wbijać jajka, nie przestając miksować. Dodawać mąkę na przemian z jogurtem, miksjąc. Dodać kakao, zmiksowąć. Na końcu dodać cukinię i czekoladę, wymieszać.
- Blachę o wymiarach 22x33 cm, wyłożyć papiertem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC, przez ok. 45-55 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 344 kcal Białka: 5.2 g Tłuszcze: 19.4 g Cukry: 37.0 g Wymienniki: 5.7 WW: 3.7 WBT: 2.0
Smacznego 🙂
JOANNA
Pyszne! Zrobione już dwukrotnie w naszym domu- smakuje każdemu – u nas ciasto nieco bardziej wytrawne ponieważ z czekoladą 85% i mniejszą ilością cukru, ale właśnie tak lubimy. Moja córka próbowała z dodatkiem syropu z owoców leśnych i również wyszło bardzo smakowicie. 🙂