Pyszne kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą, kruche i miękkie jednocześnie, rozpływa się w ustach. Porcja o wadze 80 g ma 3,7 wymiennika, w tym 2,7 WW i 1,0 WBT. 100g ma 257 kcal.
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą
Porcje
12
porcjeKalorie
257
kcalWymienniki
4.6
WW
3.4
WBT
1.2
Węglowodany
34
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
- Ciasto
200 g mąki orkiszowej
50 g mąki owsianej
40 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
4 żółtka (białka zachować do bezy)
- Budyń
1 budyń waniliowy 60 g proszku (na pół litra wody
350 ml mleka ryżowego
- Owoce
750 g śliwek (waga bez pestek)
35 g skrobi ziemniaczanej
- Beza
4 białka
200 g cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
- Dodatkowo
25 g orzechów macadamia
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 170°C (góra i dół bez termoobiegu). Mąki wsyp do miski, dodaj cukier, sól, proszek i wymieszaj. Dodaj pokrojone zimne masło i rozcieraj je palcami razem z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Włóż nim formę o wymiarach 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawi do piekarnika i piecz przez 20 minut na złoty kolor.
- Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (używając 350 ml mleka, mniej niż na opakowaniu).
- Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki i pokrój je na plasterki 2 cm grubości. Obtocz je w skrobi ziemniaczanej.
- Białka zmiksuj w odtłuszczonej misce, następnie ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Po dodanym cukrze ubijaj jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i ocet winny.
- Na podpieczony spód wyłóż budyń, na budyniu połóż śliwki, przykryj bezą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w 170 °C. Zmniejsz temperaturę do 60°C i włącz termoobieg, posyp bezę rozdrobnionymi orzechami i susz bezę przez 20 minut. Zostaw do wystygnięcia w piekarniku.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Dodaj komentarz