Przepyszny. Porcja ciasta limonkowego z czarnym sezamem o wadze 65 g ma 4,5 wymiennika, w tym 3,2 WW i 1,3 WBT. 100g ma 400 kcal.
Ciasto limonkowe z czarnym sezamem
Składniki
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka nasion czarnego sezamu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g drobnego cukru
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- skórka starta z dwóch pomarańczy
- skórka starta z dwóch limonek
- 1 łyżeczka soku pomarańczowego
Lukier i dekoracja
- 100 g cukru pudru, przesianego
- 2 łyżki soku z limonki
- skórka starta z jednej limonki
- nasiona czarnego sezamu
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC (160ºC z termoobiegiem). Lekko natłuść i wyłóż papierem keksówkę o pojemności 900 ml.
- Na małą patelnię wsyp nasiona czarnego sezamu. Praż je przez ok. 2 minuty na średnim ogniu. Przesyp je do moździerza i rozgnieć je tłuczkiem.
- Pozostałe składniki ciasta przełóż do misy miksera i mieszaj je ok. 2 minuty aż będzie lekkie i kremowe, dodaj przygotowane nasiona sezamu. Ciasto przełóż do formy i piecz 35-40 minut lub do czasu gdy patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu będzie czysty. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na 10 minut, następnie wyłóż je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
- Żeby zrobić lukier wymieszaj cukier puder z sokiem z limonki. Łyżką wyłóż lukier na ciasto, posyp skórką z limonki i nasionami sezamu.
- Ciasto możesz przechowywać w nieprzewiewnym pojemniku do 5 dni.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 400 Białka: 5.6g Tłuszcze: 20.3g Cukry: 48.7g Wymienniki: 7.0 WW: 4.9 WBT: 2.1
Inspiracja: Chetna Makan – The Cardamon Trail
Dodaj komentarz