Dla cukrzyków oczywiście, w tym dla tych, którzy mają celiaklię i unikają glutenu. Zero glutenu! Porcja tego ciasta o wadze ok. 50 g ma 2,5 wymiennika.
Fasolowe brownie
Składniki
- 200 g fasoli adzuki (suchy produkt)
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy (18 g)
- 1 łyżka ekstraktu wanilii
- 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 5 łyżek kakao (12 g)
- 1 łyżeczka wodorowinianu potasu (5 g)
- ½ łyżeczki sody (2,5 g)
- ¼ łyżeczki soli
- 16 połówek orzechów włoskich (40 g)
Przygotowanie
- Fasolę namaczamy na noc. Podwoi swoją objętość do 400 g. Gotujemy aż fasola zmięknie (ok 35-40 minut). Odsączamy z wody na sitku i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kwadratową formę (ja użyłam 25cm x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki poza orzechami przekładamy do blendera i miksujemy aż masa będzie gładka. Wylewamy masę do przygotowanej formy i kładziemy na wierzch połówki orzechów.
- Pieczemy przez 25 - 30 minut, aż patyczek po włożeniu będzie suchy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 269 kcal Białka: 9.8 g Tłuszcze: 8.7 g Cukry: 38.0 g Wymienniki: 5.0 WW: 3.8 WBT: 1.2
Smacznego 🙂
Magda
Czy fasolę poza moczeniem trzeba również ugotować przed zmiksowaniem??
Bożena Garbińska
Tak, poprawiłam przepis