Karpatka – porcja o wadze 80 g ma 4,1 wymiennika, w tym 2,3 WW i 1,8 WBT. Zuzi to ciasto bardzo posmakowało. Nam oczywiście też…nie jadłam karpatki wieki całe.
Karpatka
Składniki
Ciasto parzone
- szklanka wody
- 150 g masła
- 250 g mąki orkiszowej
- 5 jajek
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia (na koniec noża)
Masa
- 750 ml mleka 3,2%
- 250 g masła
- 180 g cukru
- esencja waniliowa
- 80 g mąki orkiszowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Przygotowanie
- Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem. Garnek odstawić na bok i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na kuchence i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
- Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, esencją waniliową i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min., budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 343 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 23.2 g Cukry: 28.3 g Wymienniki: 5.1 WW: 2.8 WBT: 2.3
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz