Kokosowe ciasteczka z dżemem malinowym są delikatne i chrupiące. Jedno ciasteczko ma 2 wymienniki, w tym 1.5 WW i 0.5 WBT. 100 g ma 398 kcal.
Kokosowe ciasteczka z dżemem
Porcje
6
porcjeKalorie
398
kcalWymienniki
6.9
WW
4.8
WBT
2.1
Cukry
48
Wartość odżywcza w 100g
Składniki
125 g masła (w temperaturze pokojowej)
55 g cukru
55 g tagatozy
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
225 g mąki orkiszowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
40 g wiórków kokosowych
160 g dżemu malinowego (np. St. Dalfour)
Przygotowanie
- Masło pokrój w kostkę i ubijaj z cukrem przez około 6 minut lub do momentu aż będzie jasne i puszyste. Dodaj jajko i esencję waniliową i ubijaj aż do połączenia się składników. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe do mokrych składników i mieszaj jeszcze przez około 1 minutę aż do połączenia.
- Ciasto wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Ciasto podzieli na 2 części. Piekarnik nagrzej do 160ºC.
- Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką (lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru) na grubość ok. 3 mm. Powycinaj kółka o średnicy 6,5cm-7cm i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W sumie otrzymasz od 40 do 44 kółek.
- połowie kółeczek wytnij 4 cm serduszka. Możesz je upiec osobno lub połączyć resztki ciasta i wyciąć następne kółeczka (ciasto wcześniej schłódź). Ciastka piecz przez ok. 11-12 minut. Zostaw je do wystygnięcia na tacach.
- Po wystygnięciu całe ciasteczka posmaruj łyżeczką dżemu i przykryj je ciasteczkiem z dziurką, dociśnij.
- Kalorie: 398 kcal Białka: 5.8 Tłuszcze: 20.2 Cukry: 48.2 Wymienniki: 6.9 WW: 4.8 WBT: 2.1
Przepis na podstawie książki Donny Hay – christmas FEASTS and TREATS z modyfikacją cukru.
Dodaj komentarz