Krem cytrynowy lemon curd może być dodatkiem do deserów, ciast, naleśników, bez – jedna porcja o wadze 17 g ma 1,0 wymiennik, w tym 0,6 WW i 0,4 WBT. 100 g ma 383 kcal.
Lemon curd
Składniki
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 100 ml soku z cytryny
- 110 g cukru
- 80 g masła
Przygotowanie
- Cytryny wyszoruj szczoteczką, wyparz i otrzyj skórkę. W niedużym garnuszku roztrzep jajka, żółtka i cukier, sok i skórkę z cytryny, do połączenia.
- Postaw na kuchence, podgrzewaj na średniej mocy palnika, cały czas mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze) przez 2 minuty lub do rozpuszczenia się cukru. Zmniejsz ogień do małego i dodawaj masło w 3 częściach, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się masła. Kontynuuj gotowanie, mieszając przez 4-6 minut, lub do czasu aż krem zgęstnieje. Jeśli w kremie pojawią się grudki, przetrzyj go przez sitko.
- Gotowy krem przelej do wyparzonego słoiczka, zamknij. Możesz go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 383 kcal Białka: 5.7 g Tłuszcze: 24.9 g Cukry: 33.9 g Wymienniki: 5.9 WW: 3.4 WBT: 2.5
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz